Confidenţialitate

(P) Adevărul despre iaurturile probiotice

Sănătatea digestivă condiţionează în mod complex sănătatea organismului în ansamblul său şi, implicit, calitatea vieţii.

Sistemul digestiv nu doar hrăneşte organismul, dar este şi gazda unei mari părţi a sistemului nostru imunitar (mai exact 70%) şi secretă chiar şi un hormon – serotonina, cunoscută şi sub numele de ,,hormonul fericirii”. Un sistem digestiv sănătos ne ajută să fim mai relaxaţi, să dormim mai bine şi să ne menţinem energia pozitivă.

În plus, sistemul digestiv găzduieşte propriul său sistem nervos, cel numit enteric, considerat al 2-lea creier al organismului. Acesta este format din circa 100 de milioane de neuroni care funcţionează independent de creier, dar, desigur, schimbă informaţii cu acesta, influenţând inclusiv aspecte emoţionale şi buna stare psihică. Flora intestinală are un rol important în funcţionarea sistemului digestiv, iar echilibrul acesteia este o condiţie pentru o sănătate durabilă.

Este important să menţinem sau să refacem echilibrul florei intestinale, iar în acest sens consumul de probiotice este esenţial, ca parte a unei alimentaţii corecte.

“Laptele, iaurtul, caşcavalul sunt surse importante de calciu, necesar pentru oase, dinţi, activitatea musculară şi nervoasă. De aceea, nutriţioniştii recomandă consumul a 3 porţii de lactate pe zi, de exemplu o cană de lapte, un iaurt şi 50 g brânză sau caşcaval.

Necesarul zilnic de calciu pentru adulţi este de 800 mg, putând fi obţinut din 700 ml lapte sau echivalentul în alte produse lactate. Pentru adolescenţi, mămicile care alăptează sau femeile peste 50 de ani, necesarul de calciu este mai mare (1000 – 1200 mg pe zi), adică echivalentul a 1 litru de lapte.

Iaurtul, pe lângă nutrienţii esenţiali din lapte, aduce organismului bacteriile lactice de fermentare (iar iaurtul probiotic aduce şi alte tulpini de bacterii bune), contribuind la echilibrul florei intestinale, importantă pentru sănătate şi pentru o stare de bine digestiv”, declară profesorul universitar doctor Dan L. Dumitrascu, preşedinte onorific al Societăţii Române de Neurogastroenterologie, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale

Iaurtul probiotic Activia, care conţine Bifidobacterium lactis (CNCM I 2494), cunoscut de public sub denumirea comercială Bifidus Actiregularis, a făcut obiectul mai multor studii clinice care au pus în evidenţă efecte pozitive asupră sănătăţii digestive, inclusiv la pacienţi care suferă de sindromul intestinului iritabil (SII). Cel mai recente studiu realizat de cercetătorii de la Centrul de Medicină Integrală (UCLA) din Los Angeles* demonstreaza că, prin îmbunătațirea calității florei intestinale, iaurtul probiotic Activia poate influența regiuni din creier responsabile de starea emoțională și sensibilitatea la durere. În plus, la femeile care au consumat iaurt probiotic (Activia) timp de 4 săptămâni, s-a constatat o îmbunătățire a activității cerebrale concretizată într-o reactivitate mai redusă la stimuli emoţionali negativi.

Ce conţin iaurturile Activia

Ingredientul principal din iaurturile Activia este laptele: iaurtul simplu conţine peste 99% lapte restul fiind fermenţi, iar cel cu fructe conţine peste 75% lapte, restul fiind fructe, coloranţi din legume şi zahăr, în funcţie de reţetă. Laptele este pasteurizat, adică este supus unei încălziri rapide la cca 90˚C, urmată de o răcire rapidă. Prin pasteurizare sunt distruşi microbii responsabili de alterare. Apoi în lapte se adaugă fermenţi (bacteriile lactice benefice, iar în final paharele închise ermetic protejează de degradare anumite componente (de exemplu împiedică râncezirea grăsimilor).

Bacteriile din iaurturile Activia

Adesea s-a vehiculat că iaurturile probiotice Activia conţin bacterii vaginale sau fecale. Acest lucru este complet fals. Gândiţi-vă în primul rând că Danone cercetează de aproape 100 de ani produsele lactate, iar produselor sale sunt verificate, atestate şi recunoscute la nivel mondial. Procesul de fabricaţie este exemplar, de o igienă perfectă, iar materiile prime folosite sunt de cea mai bună calitate. În urma unei evaluări nutriționale complexe a iaurturilor din gama Activia, Societatea de Nutriție din România recomandă consumul zilnic de iaurt probiotic Activia, ca parte a unei alimentaţii echilibrate.

De unde confuzia privind bacteriile folosite în iaurturile Activia? Activia conţine Bifidus ActiregularisTM sau, ştiinţific, Bifidobacterium Animalis subspecia Lactis, o bacterie selecţionată din produse lactate tradiţionale, în cursul cercetărilor științifice realizate de Danone. Această bacterie mai are o altă subspecie – mai exact animalis, nu lactis – care este o bacterie diferită şi care nu este utilizată în iaurturile Danone.

Bifidus ActiregularisTM contribuie la menţinerea echilibrului florei intestinale care împiedică dezvoltarea altor bacterii “rele”.

Iaurturile Activia cu fructe: o bombă calorica?

Un iaurt cu fructe Activia are glucide cam cât un măr şi mult mai puţine glucide, calorii şi grăsimi decât o prăjitură. Iaurtul cu fructe este destinat răsfăţului gustativ şi este ideal ca gustare sau un desert uşor şi mai sănătos. Este important să citiţi eticheta produselor pentru a afla exact ce conţin. Apoi, aveţi grijă cu ce comparaţi un produs.

Pentru a păstra sănătatea şi buna funcţionare a sistemului digestiv, este important să îi oferim alimente de calitate, diversitate şi echilibru nutriţional, dar şi să fim atenţi la semnalele pe care le primim de la acesta.

Consumul regulat de iaurt probiotic este benefic pentru sănătatea digestivă şi este un obicei alimentar sănătos, la orice vârstă.

* Studiu UCLA – Collaborative Center for Integrative Medicine, Los Angeles, USA (Tillisch – Gastroenterology, 2013), susținut de Danone

ACTIVIA recomandat in fiecare zi