Confidenţialitate

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice confirmă: Gazul sarin, folosit în atacul chimic din Siria

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice – OPCW – a confirmat că în atacul cu arme chimice din localitatea Khan Sheikhoun a fost utilizat gazul sarin sau substanțe similare.

Reprezentanții organizației au declarat miercuri noapte că rezultatele testelor sunt ”incontestabile”.

87 de civili au murit în urma atacului din localitatea aflată în provincia Idlib.

Directorul OPCW, Ahmet Uzumcu, a afirmat că au fost analizate mostre prelevate de la zece victime, inclusiv de la trei persoane care şi-au pierdut viaţa în atac, potrivit BBC News.

Alte şapte mostre au fost prelevate de la persoanele care au primit tratament medical în urma atacului chimic din Khan Sheikhoun. Probele au fost analizate la doua laboratoare separate ale OPCW.

”Rezultatele acestor analize indică expunerea la sarin sau la o substanţă similară. Deşi vor urma mai multe detalii despre analiza laboratoarelor, aceste rezultate obţinute sunt deja incontestabile”, a declarat oficialul.

Forţele guvernamentale siriene au denunţat utilizarea unor arme chimice, în vreme ce aliaţii ruşi au precizat că raidurile aeriene ale regimului Bashar al-Assad au lovit o fabrică pentru arme chimice a rebelilor din Idlib.

Statele Unite au răspuns faţă de utilizarea armelor chimice prin lansarea unui atac cu rachete de croazieră asupra bazei aeriene de la al-Shaayrat.