Orașul irakian Ramadi, cucerit de Statul Islamic

Ramadi, aflat la doar 110 km de capitala Bagdad, era unul dintre ultimele oraşe aflate încă sub controlul forţelor guvernamentale în vestul Irakului, o foarte întinsă zonă deșertică, învecinată cu Arabia Saudită, Siria şi Iordania.
Organizația teroristă Statul Islamic afirmă într-un comunicat că a capturat tancuri şi a ucis zeci de membrii ai forţelor guvernamentale.
Departamentul american al Apărării nu a confirmat cucerirea oraşului, dar a recunoscut că luptătorii Statului Islamic se află în avantaj.

Anterior, armata irakiană a evacuat o bază militară strategică situată în apropiere de Ramadi, în timp ce jihadiştii sunniţi o luau cu asalt. Potrivit unui ofiţer, care a solicitat protecţia anonimatului, combatanţii islamişti le-au cerut, printr-o portavoce, să depună armele, promiţându-le că le va fi cruţată viaţa.
Duminică, forţe speciale din cadrul armatei irakiene, care deţineau controlul asupra ultimului cartier al orașului au fost nevoite să se retragă către est, după ce au suferit pierderi importante.

Forţele aliate au efectuat şapte operaţiuni aeriene în apropiere de Ramadi, timp de 24 de ore, până duminică dimineaţa, cel mai intensiv bombardament asupra unei regiuni de la începutul campaniei în Siria şi Irak.

În cazul în care va fi confirmată, cucerirea oraşului Ramadi va constitui prima cucerire a unui oraş major de către jihadişti de când armata irakiană şi unităţi paramilitare au lansat o contraofensivă, anul trecut, sprijinite de atacuri aeriene ale coaliţiei antijihadiste condusă de către Statele Unite.