Olanda isi cere scuze pentru ca a ignorat pericolul cutremurelor provocate de extractia gazelor naturale

Guvernul a ales, în schimb, să extragă tot mai multe gaze naturale, cu toate că un raport realizat de experți în urmă cu 10 ani indica o legătură între extracția de gaze și producerea de cutremure.

Un raport realizat de specialiști în 1993 arăta că există legătură între extracția de gaze naturale în nordul Olandei, în zona Groningen și producerea unor seisme, dar autoritățile i-au dat crezare abia 10 ani mai târziu, când un cutremur de 3,6 grade pe scara Richter le-a dat de gândit.

Producția de gaze naturale a fost redusă încă de anul trecut, iar guvernul olandez și-a propus să aplice noi reduceri și anul acesta- scrie publicația Russia Today.

Ministrul economiei din Olanda, Henk Kamp a spus că producția ar putea fi redusă cu până la 35 de miliarde de metri cubi anual și chiar și în aceste condiții, Olanda ar fi în continuare capabilă să își respecte contractele privind livrarea de gaze.

Oficialul olandez a promis însă că de acum înainte siguranța populației va fi pe primul plan. El și-a cerut scuze, în numele guvernului, că siguranța locuitorilor din Groningen nu a beneficiat de atenția de care ar fi avut nevoie.