Confidenţialitate

Olanda: Certificatul sanitar, obligatoriu pentru a merge la toaleta localurilor

Clienţii restaurantelor sau cafenelelor olandeze nu trebuie să prezinte un certificat sanitar atunci când savurează o băutură sau iau masa pe terasă, dar în curând vor fi nevoiţi să facă dovada unui astfel de document pentru a putea avea acces la toaletă, a anunțat ministrul Sănătăţii.

Autorităţile olandeze au relaxat, săptămâna trecută, restricţiile impuse ca urmare a pandemiei. Printre acestea se numără şi încetarea respectării regulii de distanţare fizică.

A fost anunţată, însă, introducerea unui certificat sanitar în cazul barurilor, restaurantelor şi festivalurilor.

Documentul nu va fi obligatoriu pentru cei care doresc să savureze o masă sau o băutură afară, excepţie votată de Parlament, dar va fi totuşi necesar pentru a putea utiliza toaleta acestor localuri.

“Dacă doriţi să folosiţi toaleta, va trebui să arătaţi codul QR”, a declarat ministrul Hugo de Jonge, luni, la postul de radio public NOS.

În Olanda, codul QR, care certifică faptul că persoana a fost vaccinată, a trecut prin boală sau are un test PCR recent cu rezultat negativ, este obligatoriu pentru persoanele cu vârste peste 13 ani.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, premierul olandez a afirmat că nu este înţelept să se facă o excepţie pentru clienţii care stau afară, întrucât oamenii vor intra, inevitabil, pentru plăti consumaţia sau pentru a merge la toaletă. “De asemenea, ar putea începe să plouă şi toată lumea va dori să intre”, a mai opinat Mark Rutte.

“Guvernul a dorit ca certificatul sanitar să fie prezent peste tot în industria hotelieră”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătăţii.

Scopul său nu este acela de a ‘deranja oamenii’. Este introdus pentru că ‘aceştia îşi doresc mai multă libertate. Din păcate, aceste libertăţi nu sunt fără limite’, a adăugat Rinske Wieman,.