Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: scheletul păsării Dodo, porumbelul uriaș din Mauritius – AUDIO

În cadrul Muzeului de Istorie Naturală “Grigore Antipa” din București se află și o secțiune dedicată speciilor dispărute din fauna mondială. Printre exponate, se numără și un schelet al unei păsări Dodo, specie dispărută cândva în secolul 17.

Inițial, oamenii de știință credeau că e un struț pitic, dar de fapt, era un porumbel uriaș, nezburător, de peste 20 de kilograme.

Scheletul aflat la Muzeul de Istorie Naturală e foarte rar. A fost cumpărat pe bani grei acum 100 de ani de Grigore Antipa însuși. Între timp, a fost clasat ca obiect de tezaur.

“Ce se știe despre această pasăre? Primele informații datează de la 1598 de la navigatorii olandezi care au ajuns pe Insula Mauritius. Au fost mai multe exemplare vii care au ajuns pe continentul European.

Cu certitudine, unul a ajuns în 1638 la Londra. De la el se mai păstrează capul și un picior, la Muzeul Universității din Oxford.”, explică directorul adjunct Melania Stan.

Spre comparație, scheletul de la București e aproape complet. Îi lipsesc doar câteva vertebre.Din nefericire, pasărea Dodo a dispărut la mai puțin de 200 de ani de când insula Mauritius a fost descoperită de navigatori. Nu pentru că ar fi fost vânată. Pe insulă au fost aduse tot felul de animale domestice, care într-un timp foarte scurt, au distrus habitatul păsării Dodo.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.