Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: medalia pentru desen primită de George Bacovia – AUDIO

Poetul George Bacovia, pe numele lui adevărat George Andone Vasiliu, s-a născut la Bacău, dar și-a petrecut cea mai mare parte a vieții la București. În cartierul Berceni al Capitalei se află “Casa Memorială George și Agatha Bacovia”. Printre obiectele expuse se află câteva desene și o medalie primită de George Bacovia pe când era elev.

Reprezintă, de fapt, primul premiu din viața poetului. Nu la literatură, cum ați putea crede, ci la desen. În 1899 obținea <<Premiul Întâi pe Țară la Desen Artistic după Natură>>, organizat de către Tinerimea Română. Prin gimnaziu, profesorii i-au descoperit acest talent. Elevul Bacovia a stat multe ore în cancelarie pentru a-i desena un porter lui Tudor Vladimirescu. Profesorii l-au îndemnat să participe la acest concurs, pe care l-a și câștigat. Dacă nu ar fi fost un mare poet, poate ar fi devenit un mare muzician sau un mare desenator.”, spune muzeograful Lelia Spirescu.

George Bacovia obișnuia să cânte la vioară și în casa memorială se află un instrument care i-a aparținut. Printre edițiile princeps expuse se mai alfă și un exemplar din volumul „Bucăți de noapte”. Într-o bună măsură, cuprinde poezii scrise sub salcia din “Parcul Trandafirilor”, din Bacău. Poezii motolite și aruncate pe jos, dar adunate cu grijă de soția sa, Agatha, care le-a și publicat în volumul respectiv.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.