Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: colecția de sturioni care i-a aparținut lui Grigore Antipa – AUDIO

„Nicio masă fără pește” este o expresie atribuită autorităților comuniste, dar originile ei sunt considerabil mai vechi. Biologul Grigore Antipa este unul dintre cei care au pus bazele pisciculturii moderne și în Muzeul de Istorie Naturală care îi poartă numele se află o colecție impresionată de sturioni. Pe scurt, moruni, nisetri ori păstrugi, specii care produc icre negre.

Colecția de sturioni a fost constituită pe tot parcursul carierei lui Grigore Antipa, începând cu momentul în care el a fost numit director al Pescăriilor Statului. A ocupat această funcție o perioadă destul de lungă. Mai întâi între 1893 și 1914, iar apoi din 1929 până la moartea sa în 1944. Meritul lui Antipa este unul considerabil pentru că a pus bazele pescuitului rațional în apele Mării Negre și nu numai. A crescut producția piscicolă, îndulcind practic lagunele Mării Negre prin deschiderea de canale în acele zone”, spune Oana Paula Popa, cercetator in cadrul muzeului.

Abia revenit de la studiile din Germania, Grigore Antipa a obținut o întrevedere cu Regele Carol I, căruia i-a înmânat un memoriu intitulat “Introducerea pisciculturii raţionale în apele României”. În deceniile care au urmat, cei doi au legat o prietenie strânsă și în nenumărate rânduri, Grigore Antipa a fost ghidul familiei regale în excursiile din Delta Dunării. De fapt, într-o bună măsură, Muzeul de Istorie Naturală din București a luat ființă mulțumită prieteniei dintre Grigore Antipa și Regele Carol I.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.