Confidenţialitate

Obiecte cu poveste: brevetul de pilot al Smarandei Brăescu – AUDIO

Smaranda Brăescu a fost prima femeie parașutist a României. Smaranda a terminat Academia de Arte Frumoase din București, dar nu avut niciodată tangențe cu acest domeniu.

Fiind femeie, în țară nu i s-a permis să învețe tainele parașutismului, așa că a făcut cursuri în Germania. Prima săritură a făcut-o la Berlin, în 1928. Ca apoi, în 1931 și 1932 să doboare recordurile mondiale la săritura cu parașuta.

De fapt, Smaranda Brăescu și-a dorit să fie pilot, dar nici asta nu s-a putut în România. Așa că a făcut o școală de zbor la New York și brevetul de pilot se află la Muzeul Aviației din București.

Ea este cunoscută pentru câteva raiduri internaționale pe care le-a realizat, dar cel mai spectaculos a avut loc în 1936. A decolat de la București și a aterizat la Roma.

De acolo, a zburat fără escală pe deasupra Mării Mediterane până în Libia, la Tripoli. A fost prima dată în istorie când o femeie a traversat Mediterana cu un avion cu un singur motor și fără escală pe insule.”, spune muzeograful Sorin Turturică.

Deși România nu s-a grăbit să le permită femeilor să zboare, în Al Doilea Război Mondial a fost totuși înființată o escadrilă exclusiv feminină. Se numea “Escadrila Albă” și transporta soldați răniți.

Printre cele 15 femei pilot care au salvat nenumărate vieți omenești se număra și Smaranda Brăescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.