Obezitatea este o boală

Studiile arată că peste 60% dintre copiii care sunt supraponderali înainte de pubertate, vor fi supraponderali și la vârsta adultă.

Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme actuale. Prevalența sa s-a triplat în multe ţări din Europa în comparație cu anii 80, iar numărul celor afectați continuă să crească într-un ritm alarmant, în special în rândul copiilor. Riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet sau cancer crește odată cu creşterea greutăţii corporale.

Conform estimărilor la nivelul Uniunii Europene aproximativ 50% dintre adulți sunt supraponderali și între 10 și 30% dintre adulți sunt obezi. În Europa, până la 27% dintre copiii de 13 ani și 33% dintre copiii de 11 ani sunt obezi sau supraponderali.
Studiile arată că peste 60% dintre copiii care sunt supraponderali înainte de pubertate, vor fi supraponderali și la vârsta adultă. Obezitatea întâlnită la copii se asociază puternic cu boli de inimă, diabet tip 2, probleme ortopedice, dermatologice, afecțiuni psihiatrice, lipsa stimei de sine și rezultate nesatisfăcătoare la școală. Necesarul de alimente la vârsta copilăriei este deseori supraestimat din cauza obiceiurilor alimentare ale adulţilor.

Copiii au nevoie de cel puțin o oră de activitate fizică intensă în fiecare zi.
Obezitatea este o afecţiune cronică. Din luna iunie 2013 Asociația Medicală Americană a recunoscut oficial obezitatea ca boală.

Obezitatea este de cele mai multe ori legată de factori ai stilului de viaţă ce pot fi preveniţi, în mod special obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarismul.