Obezitatea creşte riscul pentru formarea de pietre în vezica biliară

În urma realizării unui studiu cu ajutorul a peste 17.000 de persoane, urmărite timp de 34 de ani, s-a demonstrat că femeile obeze prezintă un risc crescut pentru apariţia pietrelor la nivelul vezicii biliare.

Vezica biliară, denumită şi colecist, este un organ situat în apropierea ficatului. Are rolul de a depozita între mese lichidul secretat de către ficat, bila, a cărei funcție este emulsificarea grăsimilor din tubul digestiv introduse în organism prin alimentație.

În interiorul vezicii biliare se pot forma calculi care îngreunează eliminarea bilei şi conduc la apariția inflamației şi durerii, caracteristici ale colicii biliare.

În urma realizării unui studiu cu ajutorul a peste 17.000 de persoane, urmărite timp de 34 de ani, s-a demonstrat că femeile obeze prezintă un risc crescut pentru apariţia pietrelor la nivelul vezicii biliare. Este vorba în special de persoane de sex feminin care nu sunt foarte active sau care primesc tratament pentru substituție hormonală.

Specialiștii explică și motivul pentru care femeile suferă mai des de litiază biliară decât bărbații. Estrogenii, hormonii sexuali feminini, stimulează ficatul să îndepărteze cât mai mult colesterol din sânge prin intermediul bilei. Astfel, mai mult de jumătate dintre femei vor avea calculi în vezica biliară până la vârsta de 75 de ani. În cazul bărbaților, doar unul din 5 va dezvolta litiază biliară până la vărsta de 75 de ani.

Conform specialiştilor, cea mai bună metodă de a preveni formarea pietrelor în vezica biliară este să avem mese regulate şi să menţinem o greutate optimă a corpului. Atenţie, înfometarea şi pierderea în greutate excesivă pot, de asemenea, favoriza apariţia litiazei biliare.