Confidenţialitate

Oamenii de știință spun că au descoperit cauza formării cheagurilor de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca şi Johnson&Johnson

Oamenii de ştiinţă din Germania susțin că au descoperit cauza formării cheagurilor de sânge în cazul efectelor secundare foarte rare dar grave ale vaccinurile anti-COVID-19 de la AstraZeneca şi Johnson&Johnson.

Experții consideră că s-ar putea face modificări pentru a opri această reacţie, potrivit Financial Times.

Un profesor de la Universitatea Goethe din Frankfurt a anunțat că, în urma unui studiu, a descoperit că vectorii adenovirus pe care vaccinurile AstraZeneca și Johson & Johnson îi utilizează sunt vinovate pentru efectele adverse rare.

Ce se întâmplă în aceste cazuri? Vaccinurile trimit proteina spike a virusului Sars-CoV-2 în nucleul celulei. Odată ajunse în nucleul celulei, anumite părţi ale proteinei spike se îmbină sau se despart, creând versiuni mutante, care nu sunt capabile să se lege de membrana celulară unde are loc imunizarea importantă.

Proteinele mutante plutitoare sunt secretate de celule în corp, declanşând cheaguri de sânge la aproximativ una din 100.000 de persoane, conform teoriei profesorului universitar.

În schimb, vaccinurile pe bază de ARNm, cum ar fi cele dezvoltate de BioNTech/Pfizer şi Moderna nu pătrund niciodată în nucleu. Profeosrul crede că există o rezolvare dacă dezvoltatorii de vaccinuri pot modifica secvenţa proteinei spike pentru a preveni divizarea acesteia.

Rezultatele studiului au fost prezentate Executivului german iar compania Johnson & Johsnon și-a arătat susținerea față de astfel de cercetări.