Confidenţialitate

Oameni de milioane: Doina Ruști, coordonatoarea colecției Biblioteca de Proză Contemporană | VIDEO

În noiembrie 2021 se împlinește un an de când Editura Litera a inițiat colecția dedicată prozatorilor români contemporani.

Doina Ruști
, omul de milioane al acestei săptămâni, este scriitoarea care a reușit să reunească în ultimul an 15 volume sub o colecție generoasă și valoroasă pentru literatura românească.

Doina Ruști a scris trilogia fanariotă, compusă din romanele ”Homeric” (2019), ”Mâța Vinerii” (2017) și ”Manuscrisul fanariot” (2015), după ce și-a căpătat consacrarea prin alte două romane de succes, cu miză socială: ”Fantoma din moară” (2008) și ”Lizoanca la 11 ani” (2009). A mai publicat ”Zogru” (2006), ”Cămașa în carouri” (2010), ”Logodnica” (2017), ”Omulețul roșu” (2010) ș.a, precum și proză scurtă.

Traduse în numeroase limbi de circulație, scrierile ei s-au bucurat de recenzii laudative în multe publicații internaționale. A primit, între altele, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România (pentru Fantoma din moară) și Premiul Ion Creangă al Academiei Române (pentru Lizoanca). Este specialistă în simbologie, profesoară la Universitatea din București și scenaristă, membră a Uniunii Scriitorilor, a PEN România și a Asociației Creatorilor de Ficțiune.

La Europa FM, omul de milioane al acestei săptămâni, Doina Ruști, își spune povestea într-un dialog cu Toader Păun: