O statuie a scriitoarei Jane Austen, dezvelită în satul ei natal, la 200 de ani de la moartea sa

O statuie din bronz a scriitoarei Jane Austen va fi dezvelită în satul ei natal, Steventon, din Anglia, marţi, la împlinirea a 200 de ani de la moartea sa, informează CNN.

Statuia a fost realizată în mărime naturală de artistul Adam Roud, într-o perioadă de aprope cinci luni. Sculptorul a precizat că lucrarea sa reprezintă propria lui interpretare a imaginii scriitoarei.

Singurul portret confirmat al autoarei, realizat de sora ei, Cassandra, este expus la National Portrait Gallery din Londra.

”Am păstrat în minte portretul, dar, sincer, aş fi preferat ca acea pictură să nu fi existat. Pentru sculptură, mi-am dorit o imagine credibilă a unei femei care se plimbă prin piaţa centrală. Cu siguranţă voi fi apreciat de unii şi criticat de alţii”, a spus Adam Roud.

Evenimentul va fi însoţit de un festival al florilor şi o serie de expoziţii în zonă, pentru a marca împlinirea a două secole de la moartea scriitoarei.

Alte expoziţii, dar şi noutăţi editoriale şi un festival în haine de epocă sunt programate în Marea Britanie pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la decesul lui Jane Austen, potrivit La Vanguardia, care citează EFE.

Pentru bicentenar, două încăperi din Muzeul Casa Jane Austen au fost redecorate printr-o reproducere a tapetului original. Principala atracţie este măsuţa rotundă şi joasă la care a scris Jane Austen.

O altă expoziţie a fost deschisă şi în catedrala din Winchester, unde poate fi vizitat mormântul scriitoarei.

Biblioteca municipală din Winchester a organizat expoziţia ”Misterioasa domnişoară Austen”, care prezintă, între altele, articole vestimentare ale scriitoarei, care nu sunt accesibile publicului în mod obişnuit.

Cu ocazia bicentenarului, în oraşul Bath, unde familia scriitoarei s-a mutat în 1801, sunt organizate vizite turistice cu ghid. În perioada 9 — 18 septembrie este programat ”Festivalul Jane Austen”, cea mai mare reuniune a admiratorilor scriitoarei din întreaga lume. Punctul culminant al evenimentului va fi o paradă în haine de epocă.

De asemenea, alte comitate precum Berkshire, Kent, Sussex şi Witshire, care au legătură cu Jane Austen, o vor omagia prin numeroase evenimente, în timp ce au fost publicate noi eseuri şi biografii dedicate scriitoarei.

Scriitoarea Jane Austen va fi omagiată în Marea Britanie şi prin lansarea unei bancnote de 10 lire sterline, marţi, şi printr-o expoziţie ce va fi deschisă la Banca Angliei.

Bancnota de 10 lire sterline va avea inscripţionat un citat din ”Mândrie şi prejudecată” – ”Declar, în definitiv, că nu există o plăcere mai mare ca cititul” – şi imprimat un portret al lui Austen, bazat pe imaginea oferită de fratele său pentru ilustrarea cărţilor scrise de ea.

Expoziţia va cuprinde mulţi alţi scriitori care au fost preocupaţi de finanţe ori au avut legături cu banca, între care Kenneth Grahame, PG Wodehouse, George Eliot şi Charles Dickens.

”Stories from the City: the Bank of England in literature” va fi deschisă la Muzeul Băncii Angliei până în vara lui 2018.

Jane Austen s-a născut pe 16 decembrie 1775, în Steventon, şi a murit pe 18 iulie 1817, în Winchester (Hampshire).

Când a murit, la vârsta de 41 de ani, începuse să devină cunoscută, iar astăzi este una dintre autoarele preferate ale britanicilor. Cele şase romane ale sale, între care ”Raţiune şi simţire”, ”Mândrie şi prejudecată” şi ”Emma”, au fost vândute în milioane de exemplare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS