O reuniune de urgență a Consiuliului de Securitate al ONU a fost solicitată, după testul balistic al Phenianului

O reuniune de urgență a Consiuliului de Securitate al ONU a fost solicitat de Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite.

Solicitarea vine ca urmare a unui test balistic nord-coreean.

Atât Statele Unite cât și Rusia au condamnat acțiunea Phenianului.

Ministerul rus de Externe a anunțat că acţiunile de acest fel conduc la o agravare serioasă a situaţiei în Peninsula Coreea şi în nord-estul Asiei, sporind riscurile de securitate în primul rând la adresa Coreei de Nord. În plus, Phenianul a dat încă o dată dovadă de dispreț față de normele internaționale.

Secretarul de stat american, John Kerry, spune că este a doua oară în doar o lună când Coreea de Nord a lansat o provocare majoră, ameninţând nu doar securitatea Peninsulei Coreea, ci şi pe cea a regiunii şi a Statelor Unite.

Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă cu rază lungă de acţiune, susţinând că a plasat pe orbită un satelit, dar Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite consideră că a fost testată o rachetă intercontinentală, acuzând regimul de la Phenian că a testat tehnologie balistică. Comandamentul strategic american a semnalat detectarea unei rachete care a ajuns în spaţiul cosmic, iar armata sud-coreeană a observat plasarea unui obiect pe orbită. Coreea de Nord lansase o altă rachetă cu rază lungă de acţiune în 2012, susţinând tot că ar fi plasat un satelit care nu a fost detectat niciodată.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS