Confidenţialitate

O parte din personalul de la centrala din Zaporojie, de negăsit. Ucrainenii spun că angajații au fost răpiți și maltratați de trupele ruse

Noi acuzații îndreptate către militarii ruși. Aceștia sunt bănuiți că au răpit și maltratat mai mulți angajați ai centralei nucleare de la Zaporojie, Ucraina. Agenția nucleară ucraineană transmite că o parte din personal este de negăsit.

Pe de altă parte, contraofensiva Ucrainei continuă progresele în nord-est, unde ar fi eliberat mai multe teritorii.

Aproximativ 200 de persoane, parte a personalului centralei de la Zaporojie, au fost reținute, iar multe dintre acestea lipsesc, spune președintele companiei Energoatom, Petro Kotin.

Șeful agenției nucleare ucrainene îi acuză pe militarii ruși că au răpit și torturat o parte din lucrătorii de la Zaporojie, care asigură în continuate funcționarea centralei, deși aceasta este sub ocupație rusă.

Kotin mai spune că este foarte dificil pentru angajații Energoatom să continue munca la centrală, mai ales în contextul atacurilor tot mai dese în zonă, puse pe seama Rusiei.

De altfel, și Agenția Internațională pentru Energie Atomică a avertizat asupra lipsei de personal de la Zaporojie și a nivelului ridicat de stres la care sunt supuși angajații aflați încă acolo.

Deși situația în jurul centralei este tensionată, contraofensiva Ucraineană continuă să recucerească teritorii. Steagul Ucrainean a fost arborat în mai multe localități din Harkov, a spus președintele Volodimir Zelensky.

Citește și: Reactoarele nucleare de la Zaporojie sunt în stare sigură, transmit experții internaționali, dar „situaţia actuală este nesustenabilă”

Foto: Shutterstock