Confidenţialitate

O nouă erupție a unui vulcan submarin în arhipelagul Tonga | VIDEO

O nouă erupție a unui vulcan submarin, a doua din ultimele zile, s-a produs în zona arhipelagului Tonga din Pacific. Comunicațiile sunt perturbate după secționarea unui cablu de internet.

În weekend, valuri tsunami au provocat inundații la mii de kilometri distanță, inclusiv în Peru, unde două persoane au murit înecate după ce au fost surprinse de nivelul crescut al apei.

În urma erupției vulcanice a rezultat un val de cenușă, gaz și aburi ce a ajuns până la 20 de kilometri în aer, notează CNN.

Noua Zeelandă și alte câteva țări au anunțat că vor trimite ajutoare în Tonga și vor contribui la evaluarea pagubelor din statul insular.

Vulcanul subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, aflat la 65 de kilometri nord de Nuku’alofadin, a erupt sâmbătă, producând un tsunami care a inundat coastele Pacificului, din Japonia până în SUA şi trecând prin Peru.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că guvernul de la Washington, “profund îngrijorat” după erupţia vulcanică şi tsunami, se pregăteşte să trimită ajutoare în insulele Tonga.

Sursa foto: Twitter/CARICOM Secretary General

Citește și: Pagube importante în insulele Tonga după un tsunami provocat de o erupţie vulcanică | VIDEO