Culoarea roșie a pepenului, controversă pe TikTok. Explicațiile unui horticultor după videoclipul viral care suține că fructul este colorat artificial: „Nu tragem o concluzie fără analize de laborator” | AUDIO
Sursa foto: Shutterstock
O nouă controversă pe TikTok, pe modelul „de ce nu se topește zăpada”: Într-un videoclip, o femeie stoarce miezul unui pepene verde și este surprinsă de culoarea roșie pronunțată. Susține că pepenele este tratat cu un colorant artificial. Videoclipul are peste un milion de vizualizări, iar părerile sunt împărțite.
Specialiștii atrag atenția că nu se pot trage astfel de concluzii doar după culoarea sucului unui fruct. Doar analizele de laborator pot certifica existența unei substanțe de sinteză. În cazul pepenelui verde, culoarea sucului este influențată de soi și de mediul în care a fost crescut.
„Uitați-vă ce iese din ea, ce Dumnezeu bagă în el, numai ei știu”, spune femeia în filmarea postată pe TikTok.
Filmulețul a fost postat pe platforma chineză în urmă cu 3 zile. A strâns deja 1 milion și jumătate de vizualizări și aproape 4.000 de comentarii. Unii utilizatori atrag atenția că sucul nu poate fi decât roșu, alții sunt convinși că au fost adăugați coloranți artificiali.
Costel Vînătoru, președintele Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău: Sunt soiuri mai pigmentate, care dau o culoare mai intensă sucului
„Depinde și de locul unde a fost cultivată planta respectivă, pentru că solul nu are o compoziție biochimică standardizată. Sunt soluri mai bogate în elemente nutritive, sunt soluri mai sărace. Așa, punctual vorbind, contează foarte mult soiul sau hibridul folosit, pentru că sunt soiuri mai pigmentate, care au o culoare mai intensă și, automat, sucul celular are o nuanță mult mai puternică. Sunt și soiuri mai apoase, unde, sigur, prin stoarcere, vorbim de un lichid mai limpede”, a declarat Costel Vînătoru, președintele Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, pentru Europa FM.
„Apă goală colorată, uitați ce ne dau ăștia să mâncăm”, a mai adăugat femeia.
Pepenele roșu conține peste 90 la sută apă, fapt menționat de mulți dintre cei care au comentat la postare. Costel Vînătoru spune că existența unui colorant poate fi demonstrată doar în urma analizelor de laborator – nu altfel.
Costel Vînătoru: Nu tragem o concluzie fără analize de laborator. Putem face rău producătorului și, sigur, să ne panicăm
„Nu putem să tragem o concluzie sau să creăm panică, în primul rând fără analize de laborator sau fără trasabilitatea produsului. Fie știm soiul produsului, caracteristicile soiului, ce tratamente și ce lucrări de îngrijire au fost aplicate pentru obținerea fructului respectiv, fie, sigur, avem analize de laborator. Altfel, nu acuzăm sau – știu eu – putem să bănuim, dar nu avem certitudine și nu putem vorbi de lucruri serioase, științifice. Putem să facem rău producătorului și, sigur, să ne panicăm și noi, să credem că cine știe ce otrăvuri au fost puse acolo”, a mai adăugat Costel Vînătoru, pentru Europa FM.
La începutul acestui an, un alt fake news s-a viralizat pe platforma TikTok. Mai mulți utilizatori au susținut că zăpada conține plastic, cipuri sau că este falsă, pentru că nu se topește imediat la flacără. Mai mulți specialiști au explicat apoi fenomenul.






