Confidenţialitate

O navetă spațială care ducea alimente pe Stația Spațială Internațională a fost scăpată de sub control și este în cădere liberă spre Pământ

         Racheta a fost lansată cu succes la începutul săptămânii din Kazahstan, însă comunicarea a fost pierdută – astfel că naveta se prăbușește necontrolat. E posibil ca aceasta să se dezintegreze în atmosfera terestră, spun experții.

         Problemele au apărut la puţin timp după ce naveta spațială a fost lansată în spaţiu cu ajutorul unei rachete ruseşti Soyuz.

Vehiculul, fără echipaj uman la bord, a fost încărcat cu peste trei tone de alimente, combustibil şi alte materiale necesare celor 6 cosmonauți de pe Stația Spațială Internațională.

Controlorii de zbor din Rusia au încercat recâştigarea controlului asupra navetei spațiale, în timp ce acesta a efectuat patru orbite terestre, dar fără succes.

A început să coboare. Nu are unde să se ducă în altă parte. Este foarte clar că au loc reacţii absolut incontrolabile“, a declarat un oficial.

Vehiculele spaţiale similare celui pierdut în spațiu sunt, de obicei, prăbuşite controlat după livrarea încărcăturii pe Staţia Spaţială Internaţională.

Materialele ajung, de regulă, fie în Oceanul Pacific, fie într-o regiune nelocuită.