O grupare de hackeri a furat milioane de dolari, inclusiv de la banci din Romania

Hackeri vorbitori de limba rusă au furat milioane de dolari din bănci din toată lumea, inclusiv din țara noastră – arată un raport al companiei rusești Kaspersky.

O singură bancă a pierdut 7,3 milioane de dolari în urma fraudelor la ATM-uri.

Hackerii au făcut capturi video cu activitatea computerelor băncii pentru a putea imita modul în care angajații pătrund în sistem. Au spart astfel computerele care controlează bancomatele și au mutat bani dintr-un cont în altul, fără a li se dea de urmă.

Deocamdată, nu se știe de unde au acționat hackerii. Unele servere au fost localizate în China, dar experții companiei Kaspersky cred că sunt doar indicii false, cum s-a mai întâmplat în trecut. După ce au accesat 3 dintre serverele hackerilor au găsit adresele IP ale unor aparente ținte, majoritatea din Rusia și Statele Unite. De altfel, majoritatea băncilor atacate par să fie din Federația Rusia. Printre țările afectate, se află și România, dar nu este menționat numele băncii atacate de hackeri. Aceștia au furat milioane de dolari și din bănci aflate în Germania, Franța, Spania, Norvegia, Marea Britanie, Brazilia și Austria.