O furtună violentă de zăpadă a lovit nord-estul Statelor Unite

Autorităţile din Statele Unite au închis şcolile şi au anulat mii de zboruri.  Prima întâlnire între Donald Trump şi Angela Merkel, care urma să aibă loc, marți, la Casa Albă, a fost amânată pentru vineri.

După o iarnă neobişnuit de blândă, furtuna Stella a adus rafale de vânt de peste 90 de kilometri pe oră, astfel că gerul resimţit a fost şi mai puternic, iar vizibilitatea – redusă.

Stratul de zăpadă va atinge 60 de centimetri grosime la New York, anunta meteorologii.

Regiunile cele mai grav afectate sunt New York, New Jersey, Philadelphia şi sudul statului Conneticut, unde trăiesc aproximativ 19 milioane de oameni.

Însă ninsori sunt aşteptate şi din Carolina de Nord până la Maine, inclusiv în Washington.

Aproape 7.000 de zboruri au fost anulate, dintre care peste 2.300 pe aeroporturile din New York. Afectate sunt şi cele din Washington, Philadelphia, Boston şi, în mai mică măsură, Chicago.

De asemenea, de-a lungul coastei au fost emise alerte de inundaţii, iar aproximativ 100.000 de locuinte de pe Coasta de Est au rămas fără curent electric.

Oraşul New York, centrul economic al Statelor Unite e aproape paralizat.

Sediul ONU este închis, deși mii de delegaţi urmau să asiste la o conferinţă consacrată femeilor.

Autoritățile au declarat stare de urgență și sunt pregătite să intervină cu 1.600 de utilaje de deszăpezire.

Totodată, i-au sfătuit pe cei 8,5 milioane de new-york-kezi să nu iasă din case: “Dacă trebuie să ieșiți, faceți acest lucru pentru cât mai puțin timp posibil. Dar cel mai bine e să stați înăuntru”, a declarat primarul orașului New York, Bill de Blasio.

Circulaţia metrourilor în afara tunelelor, la suprafaţă,  este suspendată. Bursa de pe Wall Street rămâne deschisă, însă traderii au fost invitaţi să lucreze de acasă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS