Confidenţialitate

O fostă angajată a Facebook cere Congresului american să reglementeze activitatea rețelei sociale

În Statele Unite, noi probleme pentru Facebook.

O fostă angajată a companiei, care a devenit avertizor de integritate, urmează să ceară azi Congresului american să reglementeze activitatea rețelei sociale.

Ea va fi audiată în Senat, unde urmează să compare Facebook cu firmele din industria tutunului.

Audierea are loc după ce platformele Facebook, Instagram și Whatsapp nu au funcționat aseară timp de 6 ore în toată lumea.

Fosta angajată Facebook Frances Haugen a acuzat compania că permite răspândirea violenței și a dezinformării. Ea a divulgat zeci de mii de pagini de cercetare şi documente interne ale firmei deținute de Mark Zuckerberg.

Potrivit declarației pe care se pregătește să o susțină în Senatul american azi, obținută de agenția Reuters, ea va cere autorităților americane să intervină, la fel cum au făcut în industria tutunului, care timp de decenii a negat că fumatul ar cauza probleme. Ea ar urma să susțină în fața senatorilor că oamenii din conducerea Facebook au ales constant de-a lungul timpului să facă profit în detrimentul siguranței utilizatorilor.

Ieri, nici versiunile de web, nici cele de mobil ale platformelor Facebook, Instagram și Whatsapp nu au funcționat timp de 6 ore. Experții în securitate au avansat ca ipoteze o eroare sau o acțiune de sabotaj intern.

Site-ul Down Detector, care urmăreşte întreruperile serviciilor digitale, a descris problema drept “cea mai mare observată vreodată”.

La bursa new-yorkeză, acțiunile Facebook au fost în scădere după acest incident. Averea lui Mark Zuckerberg a scăzut cu peste 6 miliarde de dolari în câteva ore. Miliardarul a coborât o poziție în clasamentul Bloomberg al celor mai bogați oameni din lume,  pe locul 5, după Bill Gates.