Nu se știe cine deține controlul în Turcia în prezent

În Turcia, situația este încă neclară privind cine deține controlul asupra puterii, după ce aseară a avut loc o tentativă de lovitură de stat. O facțiune militară l-a luat ostatic pe șeful forțelor majore și a încercat să preia controlul asupra țării. Avioane de luptă au fost văzute zburînd la altitudine joasă în capitala Ankara.

Pe străzile din Istanbul și Ankara au fost aseară confruntări violente între militanții rebeli și cei controlați de stat, iar tancuri au fost scoase pe străzi.

Până acum, 60 de persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite. Un avion F16 a aruncat 2 bombe în apropiere de Palatul Parlamentului turc în încercarea de a ținti un tanc.

Potrivit ministrului de justiției, au fost arestați 336 de rebeli care au încercat răsturnarea de putere. Se pare că și liderul facțiunii militare ar fi fost arestat. Imagini cu militari care se predau pe podul Bosfor din Istanbul fac deja înconjurul pe rețelele de scoializare.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan: „cele întîmplate reprezintă un act de trădare”.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, aflat în concediu a ajuns de urgență în țară și s-a adresat azi noapte unei mulțimi de susținători. Erdogan a declarat că nici o putere a statului nu poate întoarce voința populară și a adăugat, că cele întîmplate reprezintă „un act de trădare” și că persoanele implicate vor plăti „un preț ridicat”.

Aflat în vacanță în momentul în care complotul s-a pus în mișcare, Erdogan transmisese un mesaj asemănător la o televiziune, prin intermediul unei aplicații de telefon:

Tentativa de puci a fost pusă la cale, de o minoritate din cadrul armatei, a spus Erdogan. Ea va fi, în opinia sa, un motiv – citez – „să facem curățenie în armată”. Se presupune că referința la instalarea unei “structuri paralele” ar fi o aluzie la posibila instalare la putere a adversarului președintelui, Fethullah Gulen.

O grupare asociată acestuia a condamnat însă în termeni fermi tentativa de lovitură de stat. Mai mulți susținători ai președintelui i-au urmat îndemnul și au ieșit pe stradă:

Soldații au ocupat, pentru o vreme, televiziunea publică, sediul CNN turk, și aeroporturile din Ankara. Potrivit Eurocontrol, zborurile au fost reluate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS