Confidenţialitate

NOUA ZEELANDĂ: Victimele atacului terorist, omagiate

Mii de neozeelandezi s-au adunat, vineri, la Christchurch, pentru a aduce un omagiu celor 50 de musulmani ucişi de un extremist australian, un apel la rugăciune a fost difuzat în întreaga ţară şi s-au păstrat două minute de tăcere, relatează Agerpres, citând AFP.

Autorul atacului armat comis în două moschei din oraș a “zdrobit inimile a milioane de persoane din întreaga lume”, a declarat imamul care a condus rugăciunea.

“Astăzi, în acelaşi loc, privesc în jurul meu şi văd dragoste şi compasiune. Noua Zeelandă nu poate fi zdrobită”, a spus Gamal Fouda.

În faţa a mii de persoane, printre care premierul Jacinda Ardern, adunate în tăcere în parcul situat în faţa moscheii al-Nour, un muezin a lansat apelul la rugăciune la orele 13.30 (01.30 GMT).

În întreaga ţară, s-au păstrat două minute de tăcere.

Numeroase femei de pe tot cuprinsul Noii Zeelande, printre care poliţiste şi voluntare desfăşurate pentru ceremoniile de la Christchurch, au purtat hijab vineri pentru a-şi exprima solidaritatea cu comunitatea musulmană. Unele şi-au publicat fotografiile îmbrăcate astfel pe reţele sociale, sub hashtag-ul #HeadScarfforHarmony (Eşarfă pentru armonie).

Săptămâna trecută, 50 de credincioşi musulmani au fost împuşcaţi de un extremist australian, Brenton Tarrant – adept declarat al teoriei rasei albe -, în două moschei din Christchurch, cel mai mare oraş din Insula de Sud, un masacru filmat şi difuzat în direct pe Facebook.