9 țări europene au impus restricții pentru români. Condiții speciale pentru a intra în unele dintre ele | AUDIO

Nouă țări europene, dintre care opt membre ale UE, au impus restricții de călătorie pentru intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor români din cauza numărului în creștere de infectări cu coronavirus de la noi.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, aceste țări sunt Austria, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia și Marea Britanie.

Începând de joi, au intrat în vigoare restricțiile impuse de autoritățile de la Viena: românii pot intra în Austria doar dacă prezintă un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru coronavirus, nu mai vechi de patru zile. Cine nu are un astfel de certificat, va fi obligat să stea în izolare pe teritoriul austriac vreme de 14 zile, altfel riscă o amendă de 1.450 de euro.

Condiții mai stricte sunt la intrarea în Finlanda, Irlanda și Letonia, țări care au impus izolarea obligatorie vreme 14 zile pentru românii care intră pe teritoriul lor.

În schimb, Lituania doar recomandă autoizolarea vreme de 14 zile, fără ca măsura să fie obligatorie.

Malta a impus cele mai dure restricții pentru români: interdicția totală de a intra pe teritoriul său.

Românii care intră pe teritoriul Slovaciei sunt obligați să prezinte la graniță un test negativ la coronavirus, care să nu fie mai vechi de 4 zile. După intrarea în țară, deși au test negativ, românii vor trebui să stea în izolare vreme de 5 zile, apoi vor face un nou test. Dacă acest test iese pozitiv, vor sta în izolare încă 14 zile. Dacă iese negativ, sunt liberi să iasă din izolare.

De mâine intră în vigoare și restricțiile impuse românilor la intrarea în Marea Britanie: este obligatorie autoizolarea timp de 14 zile, încălcarea dispoziției fiind pedepsită cu amendă de până la 1.000 de lire sterline. Înainte de a călători, românii vor avea obligația de a indica adresa la care se vor autoizola și traseul de la frontieră la adresa respectivă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Corespondentul Europa FM Cristian Citre
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS