Nou test pentru depistarea cancerului de col uterin

Testul este creat de un grup farmaceutic elvetian

Pe piața din Europa, Asia, America Latină și Canada a fost lansat un nou test, creat de un grup farmaceutic elvețian.

Este un pas important pentru intervenția în aceste cazuri. În lume, jumătate de milion de femei sunt diagnosticate anual cu această formă de cancer.

Infecţiile cu virusul papiloma uman (HPV) se află la originea celor mai multe cazuri de cancer de col uterin. Totuşi, doar femeile care prezintă o infecţie persistentă şi care au dezvoltat leziuni pre-canceroase cu grad înalt de risc trebuie să primească tratament anti-cancer.

Testul a fost conceput pentru a identifica infecţiile cu HPV susceptibile să declanşeze un cancer şi pentru a le diferenţia de pacientele care nu prezintă acest risc.

Peste 500.000 de noi cazuri de cancer de col uterin sunt diagnosticate în fiecare an pe plan mondial, iar jumătate dintre paciente mor din această cauză.

Dacă este depistat într-un stadiu precoce, cancerul de col uterin poate fi prevenit și tratat. Rata de supraviețuire ajunge la peste 90%.

În schimb, dacă boala se află într-un stadiu avansat în momentul diagnosticului, rata medie de supravieţuire a pacientei pentru cinci ani este de aproximativ 20%.