Norvegianul Anders Breivik, condamnat pentru uciderea a 77 de oameni, nemulțumit de condițiile din penitenciar

Anders Breivik a dat statul norvegian în judecată. El se plânge că e ținut izolat, iar autoritățile îi citesc corespondența.

Din motive de securitate, procesul nu are loc la Oslo, ci în sala de sport a închisorii. Deținutul urmează să depună mărturie mâine

Anders Behring Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, după ce în 2011, a detonat o bombă la Oslo, lângă clădirea guvernului. A mers apoi pe insula Utoya, la o școală de vară a Partidului Laburist, unde a tras la întâmplare. A ucis în total 77 de oameni, majoritatea adolescenți.

Aflat din 2012 în închisoare, el s-a plâns că este ținut izolat și doar o oră pe zi poate părăsi celula. El a comparat condițiile din penitenciar cu tortura. Anders Breivik a apărut în fața unui judecător, ras în cap, îmbrăcat într-un costum negru, cu cămașă albă și cravată aurie. După ce i-au fost scoase cătușele, a ridicat mâna dreaptă și a făcut salutul nazist. Nu a scos însă niciun cuvânt. Avocatul lui spune că Breivik a început să aibă probleme psihice din cauza izolării. De când a murit mama acestuia, nu l-a mai vizitat nimeni, iar singurii cu care poate vorbi sunt avocatul, psihologul și angajații închisorii. Deținutul e revoltat și că reprezentanții penitenciarului îi citesc corespondența. Dar aceștia au explicat că numai așa se pot asigura că Anders Breivik nu va recurta adepți.

Guvernul norvegian susține că Anders Breivik este tratat așa cum prevede legea. Celula sa este dotată cu calculator, dar nu are acces la internet. În schimb, poate merge într-o sală specială unde să facă mișcare.

Potrivit BBC, înainte de a fi transferat la actuala închisoare, Anders Breivik s-a mai plâns că celula sa era prost decorată și nu avea priveliște, cafeaua îi era servită rece și nu primea suficient unt la micul dejun.

 

Articole Similare