Norgevia: Cea de-a doua zi a procesului în care este judecat Anders Breivik a debutat tumultuos

Breivik a ucis 77 de oameni.

Chemat să depună mărturie, Anders Breivik a declarat, azi, în fața instanței că ar relua masacrul comis la 22 iulie iar unul dintre cei 5 judecători ai Tribunalului din Olso a fost exclus, pentru că s-a antepronunțat, cerând pedeapsa cu moartea pentru asasin.

Anders Breivik a ucis 8 persoane în cartierul ministerelor din Oslo, când a detonat o camionetă, iar apoi, în iulie 2011 – a deschis focul asupra unei reuniuni a tinerilor laburişti. Atac soldat cu 69 de morți, majoritatea adolescenți.

A pledat, ieri, nevinovat – deşi recunoaşte comiterea atacurilor – dar afirmă că a acţionat în legitimă apărare. Până și avocatul său a atenţiona, ieri, că ‘va fi foarte dificil să i se asculte explicaţiile’, având în vedere că ‘Breivik consideră că faptele sale sunt atroce, dar necesare și că nu a mers prea departe’ ducând la capăt carnagiul.

Procesul a inceput astăzi cu un discurs al criminalului în care declarațiile revoltătoare s-au ținut lanț. Breivik nu regretă că a ucis 77 de persoane.. și a declarat că ar face-o din nou, adăugând că adolescenţii ucişi nu erau ‘copii nevinovaţi, ci militanți politici.

Criminalul susține că a acţionat împotriva ‘trădătorilor de patrie’ și că ‘uciderea a 70 de persoane poate împiedica un război civil’. El a adăugat că oamenii care îl numesc diabolic confundă faptul de a fi diabolic cu cel de a fi violent’.

Unul dintre cei 5 judecători care trebuie să dea verdictul în cazul lui Anders Breivik – a fost exclus, astăzi – după ce s-a descoperit că, la scurt timp după atacuri, a scris pe Internet că ‘Pedeapsa cu moartea este singura soluţie justă în acest caz’. Bărbatul – care lucrează ca recepţioner fusese desemnat judecător, în acest proces, din partea societăţii civile.