Confidenţialitate

Nord-coreenii au lansat două rachete balistice în Marea Japoniei

Coreea de Nord a lansat, joi, două rachete balistice spre Marea Japoniei, la două zile după lansarea unui proiectil similar deasupra statului nipon, relatează Agerpres, citând AFP.

Potrivit armatei sud-coreene, Garda de coastă japoneză a confirmat că a detectat aceste proiectile.

Aceste lansări prezintă “măsuri de retorsiune juste ale armatei populare coreene împotriva manevrelor militare comune dintre Coreea de Sud şi Statele Unite, care provoacă o escaladare a tensiunilor militare în Peninsula Coreeană”, potrivit unui comunicat al regimului de la Phenian.

Această a şasea lansare în mai puţin de două săptămâni este “absolut inacceptabilă”, a reacţionat imediat premierul japonez Fumio Kishida.

Şi SUA au condamnat joi lansarea rachetelor balistice de către Coreea de Nord din zorii zilei, considerând că ele reprezintă o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi o ameninţare la adresa vecinilor regionali şi a comunităţii internaţionale. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a adăugat însă că SUA sunt angajate într-o abordare diplomatică şi a cerut Coreei de Nord să se angajeze în dialog, conform Reuters.

Noua lansare a avut loc în momentul în care Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit la New York pentru a discuta despre lansarea de marţi. Potrivit autorităţilor sud-coreene şi japoneze, racheta nord-coreeană a parcurs aproximativ 4.600 km, probabil cea mai lungă distanţă într-un test realizat de regimul de la Phenian.

Cu o zi înainte, forţele aeriene ale celor două ţări au efectuat exerciţii de tir de precizie în Marea Galbenă.

Totodată, Seulul a anunţat revenirea în regiune a portavionului american cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan, care a efectuat exerciţii împreună cu marina sud-coreeană în luna septembrie.

Coreea de Nord, care a adoptat în septembrie o nouă doctrină conform căreia statutul de putere nucleară este calificat ca fiind “ireversibil’, şi-a intensificat în 2022 testele şi a lansat o rachetă balistică intercontinentală pentru prima dată din 2017.