Confidenţialitate

Noi proteste violente la Barcelona

Mii de persoane au ieşit, marţi, pe străzile Barcelonei, în a doua zi de proteste față de decizia Curţii Supreme de la Madrid de a condamna la închisoare 9 separatişti catalani, găsiți responsabili pentru tentativa eșuată din 2017 de a declara independenţa regiunii spaniole.

Manifestanții s-au bătut cu forţele de ordine, potrivit Reuters. Au fost ridicate baricade în apropierea sediului guvernului regional.

3 persoane au fost reținute, anunță Euronews.

Liderii proindependenţă au promis să continue presiunile pentru un nou referendum, considerând că sentinţele de luni consolidează mişcarea secesionistă.

Curtea Supremă a Spaniei a condamnat, luni, 9 foști lideri separatişti catalani la pedepse cuprinse între 9 şi 13 ani de închisoare.

Cu toții au fost găsiți vinovați de răzvrătire pentru rolul avut în tentativa eşuată din 2017 de proclamare a independenţei regionale.

Cea mai aspră sentință a primit-o Oriol Junqueras, care a condus partidul Esquerra Republicana, condamnat totodată pentru fraudă.

Alţi trei foști lideri judecaţi au fost achitați.

Procesul a început în luna februarie, judecătorii ascultând peste 300 de mărturii.

Separatiștii catalani au acuzat magistrații spanioli de lipsă a imparțialității.

Condamnații se mai pot adresa Curții Constituționale și Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Totodată, a fost înnoit ordinul de arestare şi extrădare a lui Carles Puigdemont, care era lider regional la 1 octombrie 2017, în ziua referendumului ilegal de independenţă, refugiat ulterior în Belgia.