Confidenţialitate

Nobel 2020: Distinția pentru Fizică răsplătește cercetarea găurilor negre şi descoperiri astronomice

Roger Penrose, Reinhard Genzel şi Andrea Ghez sunt laureații premiului Nobel pentru Fizică, ediția 2020, pentru cercetări despre găurile negre şi descoperiri astronomice, a anunţat marţi Academia suedeză de Știinţe.

Englezul Roger Penrose a fost premiat pentru „descoperirea că formarea unei găuri negre este o consecinţă a teoriei relativităţii”. În schimb, germanul Reinhard Genzel şi americanca Andrea Ghez au fost premiaţi pentru „descoperirea unui obiect supermasiv în centrul galaxiei noastre”.

Fizica a fost primul domeniu menţionat de Alfred Nobel în testamentul lui din 1895. La finalul secolului XIX, mulţi considerau domeniul drept cea mai importantă dintre ştiinţe şi, probabil, Nobel a văzut-o la fel. Cercetările sale au fost, de altfel, strâns legate de fizică.

Valoarea premiuluieste de 9 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 873.000 de euro.

Sezonul Nobel 2020 va continua miercuri, cu premiul pentru Chimie. Laureatul premiului Nobel pentru Literatură va fi anunţat pe 8 octombrie, iar pentru Pace, pe 9 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, va fi anunţat pe 12 octombrie.

Anul acesta, din cauza pandemiei, ceremonia de înmânare a premiilor nu va avea loc la Stockholm.

Fiecare laureat îşi va primi diploma şi medalia în ţara în care se află.