Noaptea Albă a Filmului Românesc, la Bucureşti şi Cluj-Napoca

La Bucureşti şi Cluj-Napoca se organizează Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Ajuns la a 6-a ediţie, evenimentul cinematografic revine cu o serie de producții ale unor regizori români, lansate recent și premiate la diferite festivaluri din lume.

Lista de titluri românești este deschisă de avanpremiera filmului “Autoportretul unei fete cuminți”, film de debut al regizoarei Ana Lungu, recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul Crossing Europe din Linz, Austria.

“Aferim!”, filmul care –  anul acesta – i-a adus lui Radu Jude Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie, se va afla de asemenea în programul nopţii albe. Pelicula este propunerea României pentru o nominalizare la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât engleza” la Premiile Oscar 2016.

Spectatorii care nu au reușit să vadă thriller-ul politic “De ce eu?”, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului 2015, au ocazia la Noaptea Albă.

Printre documentarele din program se numără “Pașaport de Germania”, regizat de Răzvan Georgescu,  şi “Aliyah DaDa”, de Oana Giurgiu.

Nu vor lipsi nici scurtmetrajele, între care cele care au rulat la ediţia de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

În București, spectatorii sunt așteptați la proiecțiile de film programate la Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Sala ArCub, Muzeul Național al Țăranului Român, Dianei | 4, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar. Cinefilii din Cluj-Napoca vor putea viziona filme românești în Noaptea Albă la Cinema Victoria și Casa TIFF.