Nicu Covaci: Cum a început povestea trupei Phoenix – VIDEO

Invitat la Europa FM, Nicu Covaci a povestit în emisiunea O dimineaţă de milioane” cu Toader Păun despre începuturile trupei Phoenix şi de unde s-au inspirat când au compus primele piese.

“Decopăr întâmplător în arhivele Electrecord-ului înregistrări făcute de pe vreme când nu exista magnetofon, înregistrări pe cilindrul de ceară al lui Edison, ritualuri şi datini precreştine din Dacia, din Balcani. Până a ajunge aici a trebuit să mă închid câteva luni cu Josef Kappl şi să ascultăm.

Plângeam, ne curgeau lacrimile, ni se ridica părul în cap, aveam frisoane ascultând acea muzică adevărată. Şi atunci am pus mâna pe instrumente şi am început încet, încet să încercăm să sistematizăm şi să sintetizăm acea muzică şi am îndrăznit să scoatem primul disc, Cei ce ne-au dat nume, disc pe care la ora asta nu-l mai ascult, cum să spun, mi se pare atât de copilăresc şi de naiv, dar la ora aceea a avut mare succes spărgând gheaţa.

Deci se poate merge pe linia asta, inspirându-te din folcor”, declarat Nicu Covaci.

Înfiinţată în 1962, la Timişoara, Phoenix a avut una dintre cele mai neașteptate evoluții, dând naștere subgenului rock numit etno rock, inspirat din folclorul românesc autentic.