Negocierile de la Minsk dintre liderii Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei continuă. După aproape 14 ore de discuții intense, s-ar fi ajuns la un acord de pace.
Potrivit unor surse, ar putea fi semnat un document în următoarele 48 de ore, iar o încetare a focului în estul Ucrainei ar urma să intre în vigoare din 14 februarie, anunță Reuters.
Negocierile privind conflictul din estul Ucrainei au loc cu ușile închise, iar potrivit unui consilier prezidențial ucrainean, Poroșenko și Putin au dus un adevărat război al nervilor.
O sursă diplomatică rusă a declarat pentru Ria Novosti că în urma discuțiilor s-a ajuns la un progres uriaș. Documentul final care ar urma să fie semnat de Petro Poroșenko, Vladimir Putin, Angela Merkel și Francois Hollande conține 10 puncte. Asupra documentului s-ar fi ajuns la un acord în proporţie de 80%.
Însă preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, acuză Rusia că a pus ‘condiţii inacceptabile’ în cursul negocierilor de la Minsk privind soluţionarea conflictului din estul Ucrainei.
Poroşenko a făcut această declaraţie în timpul unei pauze de la negocierile care durează de aproximativ 14 ore.
Pe lângă armistițiu, documentul mai prevede retragerea armamentului greu și crearea unei zone de securitate.
În tot acest timp, pe teren, în bazinul Donbas, au avut loc noi atacuri. Cel puţin o persoană a fost ucisă într-un bombardament asupra unui spital din Doneţk. Atacuri au avut loc și în zona orașului Debalțeve.
Comandantul forțelor americane în Europa, Ben Hodges, crede că în această regiune luptă militari ruși, având în vedere cantitatea de muniții și tipul de echipament.
Potrivit ONU, peste 5.400 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului armat între forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii proruşi din estul Ucrainei.