Confidenţialitate

Ne pasă de mediu atunci când ne alegem o mașină?

Scandalul Volkswagen a scos la iveală mult din ipocrizia marilor corporații, dar hei, n-ar fi corect să nu recunoaștem faptul că ele doar au venit în întâmpinarea ipocriziei noastre, a celor care circulă mult cu mașinile, unii dintre noi poate petrecem mai mult timp în mașină decât petrecem în familie, alții poate dezvoltăm pasiuni pentru mașini, la fel cum dezvoltăm pentru prietene, prieteni, soți sau soții.

Ne pasă de mediu atunci când ne alegem o mașină? Daaa… ne pasă de cât de mare e taxa de înmatriculare, mai numită și taxa de poluare. În România, mai mult decât în alte țări, aceste taxe arată și ele un alt ipocrit, statul român, care dacă ar fi vrut cu adevărat o taxă care să fie descurajatoare pentru poluare, nu punea una la înmatriculare, că românii oricum au găsit soluții să o ocolească, punea un impozit pe proprietate mai mare cu cât mașina e mai poluantă.

Știm că impozitele pe mașini sunt ceva mai mari pe măsură ce litrajul crește, dar hai să fim sinceri… un motor de peste 3500, pe o mașină care sare de 70 de mii de euro, are un impozit cam de 1000 de euro pe an. E mare? Păi e mare pentru cine nu-și permite o mașină mai scumpă de 15 mii de euro, dar, hai să o luăm altfel, un astfel de motor, la consumul lui, chiar cu poluare mică, de câte ori scoate mai mult decât o mașină veche, cu motorul de 1300 de centimetri cubi? Mai mult sau mai puțin?

Dar dacă pe mașinile non-euro, deci vechi, pe care le mai folosesc cei mai amărâți dintre români, am pune un impozit cât nu face mașina, ca să forțăm scoaterea lor din circulație și casarea?

Nu-i așa că ar fi o crimă națională? Deci, cât ne pasă de mediu, cât ne pasă de cei care nu își permit mașini nepoluante și cât ne pasă cu adevărat ca mașina să lase cu gura căscată vecinii și prietenii?

Un sistem de impozitare care să fie prohibitiv nu pentru achiziția ci pentru menținerea mașinilor poluante în circulație ar fi o soluție?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-ne-pasa-de-mediu-atunci-cand-ne-alegem-o-masina-24-septembrie-2015

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.