NASA a prezentat prototipul costumului spatial care ar putea fi purtat de astronauti in prima lor calatorie spre planeta Marte

Costumul urmează să fie testat în perioada următoare.

Designului costumului a fost ales de NASA pe baza voturilor publicului. Deși e doar un prototip, multe dintre elementele costumului botezat Z-2 ar putea fi încorporate în echipamentul necesar astronauților care vor ajunge pe Marte. Costumul este alcătuit din mai multe părți, fabricate cu ajutorul imprimantelor 3D. Cuprinde porțiuni ce emit semnale luminoase, pentru ca astronauții să poată fi identificați în condiții de vizibilitate redusă. Fiecare costum va fi testat în camere vidate, într-o piscină a NASA și într-o zonă ce imită suprafața stâncoasă de pe Marte.

Noul echipament reprezintă o revizuire a prototipului anterior, Z1, similar cu costumul purtat de personajul Buzz Lightyear din filmul de animație ‘Toy Story’.

În ciuda aspectului său estetic, prototipul nu este realizat dintr-un material rezistent, care să-i protejeze pe astronauți de impactul cu micrometeoriţi, temperaturi extreme sau radiații.