NASA a lansat un satelit care permite o mai bună estimare a prognozei meteo

După mai multe amânări, NASA a lansat cu succes sâmbătă un satelit meteorologic de nouă generație care va permite ameliorarea prognozei vremii și o mai bună observare a mediului.  Satelitul va permite reducerea la trei până la șapte zile marja previziunilor meteorologice fiabile.

Satelitul Joint Polar Satellite System-1 (JPSS), un proiect comun al NASA cu National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), a fost lansat cum era prevăzut la 01:47 locală (09:47 GMT) de la baza aeriană Vandenberg din California.

Odată plasat pe orbită la 824 kilometri altitudine, cele cinci instrumente vor realiza observații cu un grad de definiție fără precedent în atmosferă, pe continent și în oceane. Aceste instrumente vor putea acoperi întreaga suprafață a globului de două ori pe zi.

Datele culese vor fi apoi integrate în modele de prognoză meteo în timp real.

Observațiile realizate de satelit vor ajuta și la o mai bună prognoză a evenimentelor meteo majore, precum uraganele, fapt ce va permite o pregătire din timp a populației, potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS