NASA a început numărătoarea inversă pentru noua și spectaculoasa misiune pe Marte

O navă spațială trimisă de pe Pământ acum 7 luni ar urma să aterizeze în această seară pe suprafața planetei roșii.

Este una dintre cele mai importante misiuni din ultimii zeci de ani, pentru că de rezultatele sale va depinde pregătirea pentru primul zbor cu echipaj uman către planeta vecină.

Dacă până acum, zborul lung de aproape 500 de milioane de kilometri, a decurs bine, ultima parte a zborului, cea cuprinsă între intrarea în atmosfera lui Marte și solul roșu este cea mai importantă, explică Inginerul șef de la Labolatorul de propulsie al NASA, Rob Manning.

“Sunt mii de pași în acest interval și fiecare trebuie să se desfășoare perfect”, spune oficialul NASA care adaugă ultimul pas înainte de aterzizarea navei este oprirea motoarelor.

Imediat după aterizare, care se anunță lină, roboții de la bord îți vor începe misiunea. Prima dintre ele-desfășurarea celor doua sisteme solare circulare, vitale întrucât bateriile navei țin o singură zi marțiană.

Primele informații de pe Marte ar putea veni imediat sau după 6,7 ore în funcție și de cum vor funcționa echipamentele de la bord, unele conținând tehnologii noi de transmisie.

Misiunea InSight este prima care va studia subsolul planetei Marte, va face investigații seismice, geodezice și termice.

Planeta Marte este studiată de oamenii de știință din 1965, iar până în 20130 NASA vrea să trimită un echipaj uman pe planeta vecină.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS