Confidenţialitate

Myanmar: Sute de mii de oameni protestează față de lovitura de stat

Protestele iau amploare în Myanmar. Pentru a treia zi consecutiv, sute de mii de oameni protestează, în Capitală și în mai multe orașe, față de lovitura de stat în urma căreia șefa Guvernului a fost înlăturată de la putere și arestată.

Manifestanții fac apel la grevă națională.

Muncitori, studenți, profesori, călugări, medici, avocați, dar și funcționari publici au întererupt lucrul și participă la protestele care au loc în Myanmar.

“Eliberaţi-ne liderii” sau “Respectaţi-ne voturile” sunt doar câteva dintre scandările manifestanților, în vreme ce pe pancarte în care apare imaginea șefei Guvernului, Aung San Suu Kyi, este afișat mesajul, “Respingeţi lovitura de stat”.

„E zi lucrătoare, dar nu vom lucra, chiar dacă ni se va reduce salariul ”, a spus pentru agenția France Presse un muncitor în vârstă de 28 de ani, angajat al unei fabric de confecții.

BBC scrie că forțele de ordine au folosit pentru prima oară tunuri de apă împotriva protestatarilor din capitală. Două persoane ar fi fost rănite, iar în imaginile difuzate pe rețelele de socializare se văd doi protestatari căzuți la pământ, după ce au fost doborâți de tunurile cu apă.

Acestea sunt cele mai mari manifestații după revolta din 2007, așa numita Revoluție a Șofranului, când mii de călugări s-au ridicat împotriva regimului militar.

Vă amintim, săptămâna trecută, armata a preluat puterea în Myanmar, după ce a susținut, fără să prezinte dovezi, că alegerile origanizate în noiembrie au fost fraudate.

Președintele și premierul a fost arestați la domiciliu și în țară a fost declarată stare de urgență pentru un an.

 

Sursa foto: Captură YouTube/CNA