Moscova: Mars in memoria lui BORIS NEMTOV / Ambasador rus: ”E prea usor sa il acuzi pe Putin”

Este în desfășurare, la Moscova, marșul în memoria lui Boris Nemţov – unul dintre liderii opoziției ruse, ucis în noaptea de vineri spre sâmbătă, lângă Kremlin.

Mii de persoane se află în centrul capitalei ruse.

Participanții ajung și la podul Bolşoi Moskvoreţki, unde a fost asasinat politicianul.

Tot azi au loc mitinguri ale opoziţiei ruse și în afara Moscovei- așa cum au fost plănuite de Boris Nemțov.

Ambasadorul Rusiei în Franța, Aleksandr Orlov, invitat în studioul postului de radio Europe 1 din Paris, a fost întrebat cum comentează evenimentul care ține prima pagină a presei internaționale:

‘Întrebarea corectă este cine a plănuit uciderea lui Boris Nemțov, nu cine l-a asasinat. După toate indiciile, el a fost omorât de ucigași profesioniști care au acționat de o manieră profesionistă. De ce? O primă varianta este PROVOCAREA. Vedem foarte bine că asasinatul a fost comis în ajunul manifestației opoziției la Moscova, anunțat cu multă vreme înainte.Cred că unii, asasinându-l pe Boris Nemțov, au vrut să radicalizeze mișcarea.’

Ambasadorul Rusiei la Paris a fost întrebat de jurnaliștii Europe 1 ce părere are despre faptul că mulți îl văd responsabil de această nouă crimă pe Vladimir Putin:

‘E prea ușor să îl acuzi pe Putin. Cred că a fost ales ca loc al comiterii crimei Kremlinul pentru a sugera cine a comandat asasiantul. Boris Nemțov nu a fost ucis pentru ideile sale, care erau cunoscute foarte bine. Putin și Nemțov se cunoșteau foarte bine, amândoi au aparținut generației Elțîn. Să spui că Nemțov reprezenta o amenințare pentru Putin este o idee care nu poate fi susținută. Singurul motiv (al crimei – n.r.)a fost destabilizarea Rusiei și discreditarea președintelui’.

Marşul pentru comemorarea lui Nemţov a fost autorizat de primăria Moscovei și la fel s-a întâmplat și cu restul mitingurilor programate în Rusia.