Confidenţialitate

Moscova, dispusă să colaboreze cu noul parlament şi cu noul guvern de la Chişinău

Autoritățile de la Moscova anunță că “respectă” rezultatele recentelor alegeri parlamentare anticipate din Republica Moldova şi sunt pregătite să coopereze cu noul parlament şi cu noul guvern de la Chişinău.

Rusia a urmărit îndeaproape pregătirea şi desfăşurarea scrutinului.

“În perioada preelectorală, Ministerul de Externe rus şi-a exprimat în repetate rânduri regretul cu privire la faptele de ingerinţă externă în procesele politice interne din Republica Moldova din partea SUA, Uniunii Europene şi a statelor sale membre. Cu toate acestea, partea rusă respectă rezultatele alegerilor şi se aşteaptă ca acestea să contribuie la armonia interetnică în societatea moldoveană”, a subliniat Zaharova.

“Ne confirmăm disponibilitatea pentru dezvoltarea unei colaborări în diferite domenii cu noul parlament şi cu noul guvern al Republicii Moldova”, a afirmat reprezentanta MAE rus, adăugând că Moscova speră că acordurile şi înţelegerile de până acum între cele două ţări vor fi consecvent implementate, iar Republica Moldova “va continua să participe în mod activ la procesele de integrare în spaţiul CSI”.

De asemenea, Moscova este gata “să colaboreze cu toate forţele politice moldovene care vizează consolidarea legăturilor dintre ţările şi popoarele noastre”, a adăugat Maria Zaharova.

“Caracterul amical al relaţiilor dintre Rusia şi Republica Moldova corespunde intereselor fundamentale ale cetăţenilor noştri, care au o istorie comună, strânse legături spirituale, culturale şi umanitare”, menţionează în final purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al Maiei Sandu, a câştigat detaşat alegerile parlamentare anticipate de duminică, cu 52,8% din voturi (63 de mandate), fiind prima formaţiune de dreapta care obţine o majoritate absolută în cadrul unui scrutin legislativ în Republica Moldova.

Blocul comuniştilor şi socialiştilor (BeCS), condus de foştii preşedinţi Vladimir Voronin şi Igor Dodon, s-a clasat pe locul doi, cu 27,17% (32 de mandate).

În noul parlament de la Chişinău vor intra şi reprezentanţii Partidului Şor, al fostului primar de Orhei, Ilan Şor, un controversat om de afaceri care nici nu se află pe teritoriul Republicii Moldova. El este dat în căutare internaţională după ce a fost condamnat la şapte ani de închisoare în primă instanţă în Dosarul “Furtul miliardului” privind deturnarea a circa un miliard de dolari din sistemul bancar al republicii între 2012 şi 2015. Formaţiunea acestuia a obţinut 5,74 de voturi şi va avea şase mandate în noul parlament.

În total 20 de partide politice, doua blocuri electorale şi un candidat independent au concurat pentru cele 101 de locuri în parlamentul de la Chişinău, dar restul, în afara celor trei enumerate, nu au reuşit să treacă pragul electoral de 5% pentru partide şi de 7% pentru blocuri politice. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu)