Confidenţialitate

Momentul prăbușirii turnului Catedralei Notre Dame din Paris – VIDEO

Un francez aflat în preajma catedralei Notre Dame a filmat momentul în care turnul acesteia s-a prăbușit, din cauza flăcărilor care au cuprins edificiul emblematic din Paris.

Catedrala Notre Dame se află pe Île de la Cité, în centrul Parisului. Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat din 1163 până în 1345.

Catedrala Notre Dame adăposteşte obiecte de o valoare şi vechime considerabilă. Relicvarul conţine inelul coroanei de spini a Mântuitorului, precum şi alte relicve care amintesc de patimile Domnului, cumpărate de regele Louis, în 1238. De asemenea, orga, datând de la 1730 şi restaurată la 1962, este şi cea mai mare din Franţa.

Importantă sursă de inspirație a artei medievale franceze, Catedrala Notre Dame din Paris a inspirat mai multe opere literare sau artistice.

“Este o dramă națională – o dramă istorică, aș spune, pentru că această Catedrală stă în picioare de 900 de ani.

Cred că la Revoluția Franceză a mai fost devalizată într-un hal absolut îngrozitor. Cei care n-au vizitat Parisul știu ce reprezintă Notre Dame, această capodoperă de arhitectură.

Ne aflăm în fața unui moment stupefiant: sigur că va începe, bineînțeles, reconstrucția, dar rămîne de neînțeles că într-un moment de tehnologie de vîrf, cînd toate lucrurile acestea de restaurare se fac cu precauțiuni extraordinare, cu specialiști, s-a putut întîmpla așa ceva“, a spus dramaturgul Matei Vișniec, la Europa FM.

Video: Europe 1

”Asemeni tuturor compatrioților noștri, sunt foarte trist în această seară să văd arzând o parte din noi”

Emmanuel Macron, președintele Franței, și-a anulat discursul pe care trebuie să-l susțină luni seara despre protestele din Franța și este așteptat să sosească la locul incendiului.

“Mă gândesc la toți catolicii și la toți francezii. Asemeni tuturor compatrioților noștri, sunt foarte trist în această seară să văd arzând o parte din noi”, a transmis Emmanuel Macron pe Twitter.

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a declarat că pompierii încearcă să controleze „un incendiu teribil” la Notre Dame şi a făcut apel la locuitorii capitalei să evite zona catedralei.