Moment de reculegere și ceremonii, programate în Marea Britanie de Ziua Armistițiului sau a Veteranilor

Europa sărbătorește astăzi Ziua Armistițiului. Pe 11 noiembrie 1918, la ora 11.00, într-un vagon de tren în pădurea Compiègne, s-a semnat Tratatul de Armistițiu între Imperiul German și puterile Antantei, act care punea capăt Primului Război Mondial pe frontul de vest.

Ceremonii pentru comemorarea eroilor care au căzut pe câmpul de luptă sunt programate în Marea Britanie. Astfel, vor fi ținute două minute de reculegere și vor fi depuse coroane de flori la monumentele dedicate războiului. Legiunea Regală Britanică se va afla în Trafalgar Square, iar la Westminster Abbey va putea fi văzut un covor format din sute de mii de maci din ceramică, macul fiind simbolul acestei zile. Se spune că florile de un roșu-sângeriu au acoperit în 1918 câmpurile din nordul Franței și Flandrei pe care încă mai zăceau trupurile a mii de soldați uciși în lupte.

De altfel, în această perioadă, britanicii obișnuiesc să poarte maci la reverul hainei sau pe borul pălăriei. Și celebrele taxiuri londoneze sau unele autobuze supraetajate sunt decorate cu maci roșii.

O parte din macii care compun covorul din fața catedralei londoneze va fi scoasă la vânzare pe internet. Campania “The Poppy Appeal” (Apelul macilor) este organizată anual de armata britanică pentru a strânge fonduri pentru veterani și familiile acestora.

Și în România, pe 11 noiembrie este marcată Ziua Veteranilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS