Confidenţialitate

Misiunea Verde: Povestea parcului IOR din Capitală, ciopârțit de proprietar sub ochii autorităților care rămân impasibile în fața dezastrului

Zilele acestea ne-a atras atenția o situație încurcată care ar putea duce la distrugerea unui parc natural din inima Bucureștiului. Așadar, copacii de pe o bucată din parcul IOR, care se află de câțiva ani în proprietatea unei persoane private, au început să fie tăiați. Miza ar fi construirea în zona a unor spații de agrement similare celor din Orășelul Copiilor.

Retrocedarea parcului IOR este o poveste veche și complicată, care de-a lungul anilor a implicat o luptă aprigă între organizații civice, autorități și mafia imobiliară. Concret, la începutul anilor 2000 Dan Romalo, urmașul unei familii boierești care a deținut moșia Dudești – Ciolpani, a depus la Primăria Capitalei o cerere de revendicare a unei părți din parc. La scurt timp însă a vândut dreptul de proprietate unei doamne, Maria Cocoru. În 2005 aceasta a reușit să intre în posesia a aproximativ 12 hectare din parcul IOR, printr-o decizie a primarului general de atunci Adriean Videanu. In mod normal, legea nu permitea retrocedarea unui spațiu verde public, însă, folosindu-se de unele tertipuri, autoritățile locale de la acea vreme au aprobat retrocedarea terenului. Dan Trifu, vicepreședintele Eco-Civica, a explicat pentru Misiunea Verde că interesul pentru parcul IOR este atât de mare, încât grupurile de interese nu s-au ferit să conteste legea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Această reglementare le-a dat peste cap planurile proprietarilor de a construi ceva în zonă, iar controversata retrocedare a fost contestată în instanță. Primăria Sectorului 3, pe raza căruia se află parcul, a cerut la Curtea de Apel București anularea titlului de proprietate și a obținut câștig de cauză. Decizia a fost contestată însă de proprietara terenului, Maria Cocoru, iar de atunci dosarul s-a tot mutat între instanțe. Anul trecut, în toamnă, Primăria sectorului 3 a pierdut definitiv procesul, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție motivând că primăria nu a putut demonstra că are interes în această cauză. Astfel, situația s-a blocat din nou. Primăria Capitalei nu poate ataca în instanță propria decizie de retrocedare, Primăria sectorului 3 nu se mai poate implica, Garda de mediu intervine rar, invocând un viciu de procedură și oricum poate doar să aplice amenzi mici care nu-l deranjează prea tare pe proprietar. Iar acesta face acum ce vrea pe bucata de parc retrocedată. Dan Trifu spune că dispariția copacilor îl ajută să susțină în fața autorităților că terenul respectiv nu mai poate fi numit spațiu verde. Dacă demersul lui va reuși, în zonă ar putea începe noi construcții. Singura instituție care mai poate interveni în această cauză este Prefectura Capitalei.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe 25 martie, Organizația Eco-Civica va organiza în Parcul IOR un protest prin care va cere prefectului Toni Greblă să se implice pentru ca bucureștenii să nu piardă, înca o importantă zonă verde a orașului.  Europa FM a cerut prin Viorica Ștefan un punct de vedere al prefectului Toni Greblă, însă deocamdată nu a primit un răspuns.

Sursă foto: HotNews.ro