Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici | Roxana Bojariu, climatolog: „Planurile de dezvoltare urbanistică trebuie să țină cont de reducerea resurselor de apă” | AUDIO

Specialiștii ne avertizează că rezervele de apa ale Europei se epuizează. Conform The Independent, penuria de apa din 2018 și 2019 a scăzut dramatic nivelul apelor subterane, iar aceste probleme se acutizează pe fondul schimbarilor climatice. Lipsă severă a apei a dus deja la distrugerea habitatelor naturale, a afectat agricultura si a provocat crize majore în domeniul energiei. Fără cantități suficiente de apă de răcire, centralele nucleare din Franța, dar și hidrocentralele au avut probleme în a genera energie electrică.

Vara anului 2022 a adus și ea efecte unice în ultimii 500 de ani: „mai mult de jumătate din suprafața Europei s-a confruntat cu seceta intensa, ceea ce ne-a adus la un pas de catastrofa hidrologica, pe masura ce rezervele de apa subterană se epuizează”, spun cercetătorii.

Agenția Europeană de Protecție a Mediului estimează că, în Europa, 65% din resursa de apă potabilă e furnizată de apele subterane, iar 25% din apa necesară agriculturii provine din aceeasi sursa. Și dacă Europa are probleme mari în ce privește resursele de apa, Romania nu are cum sa fie ocolită nici ea.

Invitată la Misiunea Verde, climatologul Roxana Bojariu spune că autoritățile trebuie să țină cont de vulnerabilitatea resursei de apă atunci când aprobă planuri de dezvoltare urbanistică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

PODCAST
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: UNSPLASH/Red Charlie