Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: În unele zone din România, 40% din transporturile de lemn sunt ilegale. Aplicația SUMAL, care urmărește traseul materialului lemnos, nu face față | AUDIO

SUMAL, aplicația care ar trebui să urmărească traseul materialului lemnos, nu face față valului de ilegalități care s-a abătut asupra pădurilor României. Așa arată o investigație a organizației WWF România.

Și alte organizații de mediu spun că aplicația dezvoltată de autorități este foarte ușor de înșelat de către hoții de lemne, care s-au adaptat rapid si au găsit zeci de metode de furt, fără sa fie deranjați de nimeni.

De 3 ani de zile cei de la WWF monitorizează transporturile de lemne. De multe ori au observant că anumite vehicule fie nu aveau înregistrate transportul în SUMAL, fie era transport dublu sau era vorba de o supra-încărcare – o parte din lemnul din vehicul era tăiat legal și înregistrat, o altă parte nu era înregistrat. Numai în două județe, Brașov și Sibiu, au fost depistate peste 40% transporturi ilegale.

Specialiștii organizației se pregătesc să vină în fața autorităților cu un set de propuneri prin care verificările transporturilor să lemne să se îmbunătățească. Va fi luată în calcul inclusiv inteligența artificială ca metodă eficientă de lucru, a explicat la Misiunea Verde Radu Melu, inginer silvic și manager national la departamentul paduri la WWF România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: