Confidenţialitate


Misiunea Verde: Ce este carnea cultivată, care e pe punctul de a fi interzisă în România | AUDIO


Misiunea Verde: Ce este carnea cultivată, care e pe punctul de a fi interzisă în România | AUDIO

Una din marile inovații ale secolului – Carnea cultivată – își face încetul cu încetul drum către circuitul comercial, iar nu peste mult timp consumatorii o vor putea cumpăra din magazinele din Europa și din întreaga lume. Țări precum Germania, Spania și Olanda fac investiții serioase în cercetare, iar Uniunea Europeană a alocat până acum circa 25 de milioane de euro acestui produs, despre care se spune că poate fi un răspuns la multe din marile provocări ale omenirii: poluare, hrană afectată de antibiotice și chimicale, riscuri de sănătate publică, securitate alimentară și protecția animalelor.

Dacă în urmă cu zece ani, carnea cultivată era doar o curiozitate, astăzi, după ani de cercetări și testări, aceasta a devenit un produs viabil care intra deja în consumul comercial, și este privită ca soluție pentru a acoperi necesarul de hrană pentru populația tot mai mare a planetei. SUA și Singapore sunt printre primele țări care au permis vânzarea noului produs alimentar.

Ce este carnea cultivată și cum este creată a explicat la Misiunea Verde Diana Cosoveanu, cercetator și consultant științific la compania Mosa Meat din Olanda.

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În timp ce, mai multe companii încearcă să facă trecerea la producția de masă în așteptarea reglementărilor legale necesare, Italia a interzis producția și comercializarea cărnii cultivate, pe motiv că astfel protejează tradițiile culinare.

În România, nu s-a prea vorbit până acum despre ce înseamnă carnea cultivată și cu toate acestea Parlamentul este pe cale să o interzică prin lege, în ciuda lipsei unei minime informări publice. În această perioada, este așteptat votul final în Camera Deputaților asupra unui proiect de lege de interzicere a comercializării cărnii cultivate.

Senatorul George Scarlat explică motivul interzicerii.

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Carnea cultivată este o realitate care trebuie luată în considerare și lăsată să evolueze“- spune profesorul Petru Alexe, fost decan al Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

“Reprezintă o alternativă foarte bună de hrană pentru omenire și este important să le permitem consumatorilor și pieței libere să îi determine viabilitatea. În mod indiscutabil este o realizare științifică foarte importantă, și nu avem argumente pentru a o interzice” – mai spune profesorul Petru Alexe.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

PODCAST
Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock


Ultimele stiri
Ianis Scutaru, un elev de 13 ani, a intrat în Cartea Recordurilor: campion mondial absolut la telegrafie viteză,…

Tamila Cristescu, agentul consular din New York, care a fost dată afară din MAE de către Oana Țoiu…

Doi tineri din Râmnicu Vâlcea, 23 și 24 de ani, au murit carbonizați într-o mașină urmărită de poliție:…

Asociații civice din Constanța au reușit să construiască în doar patru luni cinci terenuri de sport în curtea…

Sindicaliștii de la Guvern vor negocia luni cu unul dintre vicepremieri, nemulțumiți de intenția executivului de a plafona…

Super show Voltaj la scena SoundBridge by Europa FM, în a doua zi a festivalului IntenCity | GALERIE…

Ministerul Sănătății pregătește o ordonanță de urgență pentru medicii care pleacă mai devreme din spitalele de stat pentru…

Autoritățile vor ajuta populația din județul Mureș cu desalinizarea stațiilor de tratare a apei după tragedia de la…

Ilie Bolojan: “Reintroducem în statut demisia de onoare a președinților de organizații care au obținut la ultimele alegeri…

Două noi fresce au fost descoperite de specialiști în timpul lucrărilor de restaurare a Castelului Corvinilor din Hunedoara



Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.