Confidenţialitate

Misiunea Verde: Care e metoda eficientă pentru a scăpa de ambrozie, buruiana care determină tot mai multe alergii în România | AUDIO

Un studiu făcut de Națiunile Unite arată că, la nivel global, speciile invazive produc pagube de peste 400 de miliarde de dolari. Îngrijorător este și faptul că în 1970, când a fost publicat primul studiu de acest fel, pagubele au fost estimate la mai puțin de 100 de miliarde de dolari la nivel global.

Speciile invazive sunt acele animale sau plante care, cu ajutorul omului, ajung în alte locuri decât cele de origine. În noile ecosisteme, speciile invazive se înmulțesc foarte mult și produc tot soiul de dezechilibre și pagube. Avem și în România foarte multe exemple de acest fel. Când timpul vă permite, puteți reasculta materialele despre rapanele din Marea Neagră, papagalii Micul Alexandru sau racii dungați, realizate împreună cu prietenii de la Asociația Parcul Natural Văcărești.

De departe, specia invazivă care le dă de furcă, în ultimii ani, celor mai mulți români este ambrozia. Și dacă nu sunteți alergici la ambrozie, aproape sigur știți pe cineva care strănută, are mâncărimi de piele sau căruia îi curg ochii când intră în contact cu ambrozia. Pentru astmatici, sezonul de înflorire al ambroziei este un coșmar.

Problema este că, odată ce colonizează un teren, ambrozia e greu de eliminat. Bogdan Mihalache este inginer peisagist și a explicat la Misiunea Verde ce putem face pentru a scăpa de ambrozie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Informațiile sunt foarte importante în care condițiile în care, recent, Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care-i obligă pe proprietarii de terenuri să combată ambrozia.

Aceasta prevede că în cazul în care în termen de 15 zile de la transmiterea avertismentului, autoritățile locale constată că lucrările de curățare a ambroziei nu au fost îndeplinite, pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăța. Dar, atenție! Toate costurile vor fi suportate de proprietarul terenului.

Pentru mai multe detalii despre eliminarea acestei buruieni, căutați pe Google “Ghid privind gestionarea specie invasive – Ambrozia”. Desigur, puteți să apelați și la o firmă specializată, dar nu e tocmai ieftin.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: