Minsk: Reuniune Porosenko-Putin-Merkel-Hollande, intr-o noua incercare de a opri razboiul din Ucraina

Confruntările din estul separatist continuă. Liderul de la Kiev s-a declarat pregătit să introducă ‘legea marțială pe tot teritoriul ucrainean’, în cazul în care summitul se va solda cu un eşec, iar situaţia din teren se va agrava.

Întalnirea de astăzi a fost precedată de consultări directe între marii lideri ai lumii.

Luni, cancelarul german Angela Merkel a discutat la Washington cu președintele SUA, Barack Obama care a declarat că un nou eșec al discuțiilor de astăzi de la Minsk ar putea avea noi consecințe pentru Moscova. Totuși, liderul american nu aprobă, cel puțin măcar public, trimiterea de armament în Ucraina.

Liderul de la Kiev s-a declarat pregătit să introducă ‘legea marțială pe tot teritoriul ucrainean’, în cazul în care summitul se va solda cu un eşec, iar situaţia din teren se va agrava.

Ieri la Paris, președintele Franței, Francois Hollande a dat un semnal pacifist. Liderul francez a spus că pacea la care speră să se ajungă astăzi trebuie să țină cont și de dorința Ucrainei de a-și păstra integritatea teritorială, dar și de istoria, viitorul și interesele Rusiei.

Săptamâna trecută, președintele francez, Francois Hollande și cancelarul german, Angela Merkel, i-au propus lui Vladimir Putin un plan de încetare a războiului din estul Ucrainei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, negocierile s-au purtat față în față, fără participarea vreunui expert sau vreunui membru al delegațiilor.