
Schema de plafonare a prețului la energie va continua în forma actuală și după 1 aprilie cel puțin o perioadă de câteva luni – spune în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Intervalul poate fi de 3 până la 6 luni, precizează ministrul. După această perioadă – care va fi stabilită până pe 10 februarie – plafonarea va fi aplicată doar pentru persoanele vulnerabile.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Scenariul de bază pe care lucrăm este continuarea schemei de compensare-plafonare așa cum este o perioadă de timp – trei luni, șase luni, în funcție de câte disponibilități sunt”
Sebastian Burduja: „Scenariul de bază pe care lucrăm este continuarea schemei de compensare-plafonare așa cum este o perioadă de timp – trei luni, șase luni, în funcție de câte disponibilități sunt. După expirarea acestei scheme, într-o trecere etapizată la o piață liberă, trebuie să orientăm mai bine măsurile de sprijin pentru acei români vulnerabili, în sărăcie energetică”.
Ioana Ene Dogioiu: Ne puteți confirma că de la 1 aprilie această schemă va continua?
Sebastian Burduja: „Acesta e scenariul de bază și are cea mai mare probabilitate. Sigur că trebuie așteptată o decizie finală a întregului Guvern”.
Ioana Ene Dogioiu: Când?
Sebastian Burduja: „Cât de rapid. Înțeleg că buget vom avea săptămâna viitoare. Deci, spre finalul săptămânii viitoare, cel mai târziu la începutul celeilalte săptămâni vom ști exact cum stăm. Cred că o perioadă de minimum trei luni s-ar impune”.
O prioritate pentru Ministerul Energiei este, însă, odată cu aprobarea bugetului, plata datoriilor pe care le are la furnizori și care s-au acumulat ca urmare a aplicării schemei de plafonare. Ministrul Sebastian Burduja spune că suma ar fi mai mică decât cea apărută în presă.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Înțeleg că e mai mică de atât. Undeva în jurul a 4-5 miliarde de lei”
Sebastian Burduja: „Furnizorii trimit mai întâi la ANR facturile. Ele sunt validate sau nu și apoi abia ajuns la ministere. Sunt niște sume de bani importante la ANR în validare. Și acolo există un schimb între autoritate și furnizori. Dacă sunt foarte bine făcute aceste docuemtnații, ele sunt validate, dacă nu, e ca un ping-pong până sunt corect întocmite și validate”.
Ioana Ene Dogioiu: Era vehiculată o sumă foarte mare, de vreo opt miliarde.
Sebastian Burduja: „Înțeleg că e mai mică de atât. Undeva în jurul a 4-5 miliarde de lei”.
Ioana Ene Dogioiu: Vreți să plătiți patru, am înțeles acum.
Sebastian Burduja: „Sigur, la rectificare poate mai primim niște sume”,
Sursa foto: Europa FM